Uncategorized

Automataberendezések bejelentése

Azokat a berendezéseket kell bejelenteni, amelyek képesek arra, hogy kezelőszemélyzet nélkül is működni tudjanak, és termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgálnak. A bejelentési kötelezettség szempontjából meghatározó, hogy milyen fizetési módot tud kezelni az automata. Amennyiben kizárólag mobileszközzel történő fizetésre alkalmas, akkor nem kell bejelenteni. Ha azonban csak készpénzes fizetésre vagy csak bankkártyás fizetésre alkalmas, vagy mindkettőre, esetleg mindháromra (mobil applikációval való fizetésre is), akkor fennáll a bejelentési kötelezettség.

Nemcsak elektronikusan, hanem mechanikusan működő berendezés is minősülhet automataberendezésnek, így például bejelentési kötelezettség terheli az „aprópénz” bedobása ellenében, egy gomb megnyomásával játékot kiadó berendezést vagy automata gyermekjátékot is. További hasznos részleteket az alábbiakban olvashat.

Két új szolgáltatással bővül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás

A természetes személyek már online is bejelenthetik vagy módosíthatják adataikat a NAV-nál az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával. Az ONYA előnye, hogy az ügyintézéshez nem kell kitöltőprogramot és nyomtatványt letölteni, mert a folyamat teljes egészében online jellegű.

ONYA portál a NAV internetes oldalán az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból, valamint az alábbi linken érhető el.

Az ONYA két új szolgáltatása:

  1. A természetes személyek adószám-igénylése, és adószám-köteles tevékenységükkel kapcsolatos adatbejelentése, változásbejelentése
  2. Az egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentése

A NAV által közzétett hír teljes terjedelemben itt érhető el.

 

Forrás:https://ado.hu/ado/nav-figyelo-29-het-kozeleg-az-automataberendezesek-bejelentesi-hatarideje/